Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.

Comunicarea are nevoie de persuasiune. În relațiile cu prietenii sau familia, în relațiile de afaceri, în relațiile dintre colegi, parteneri, investitori, distribuitori, centri de influență și informare, cu toții folosim comunicarea persuasivă. 

Am fost la un curs, recent, susținut de un trainer din State. 
Extrem de experimentat, foarte bun atât la nivel de concepte sau corelare a conceptelor, și mai ales la nivel de pragmatism și capacitate de înțelegere a afacerilor și clienților în cadrul comunicării prezente.

Și a spus un lucru foarte clar: ”Social-media este viitorul în comunicarea de afaceri. Nu știu dacă pentru 1 an sau pentru 5 ani. Ideea este că cei care știu să folosească Facebook sau alte instrumente de social-media și știu să atragă clienții actuali și viitori, aceia se dezvoltă”. Cuvintele pe care le-am marcat eu în aceste fraze au fost ”social-media este viitorul” și ”să atragi clienții”. Viitorul este al consultanților, directorilor și oamenilor de afaceri care cunosc TEHNICI DE PERSUASIUNE în SOCIAL MEDIA. Dar de ce? Am primit acest răspuns la un alt curs, al unui trainer de această dată român. Trainer matur, experimentat și în domeniul consultanței de marketing, comunicare și vânzări. El a spus simplu: ”indiferent că vrei să-ți seduci clienții sau vrei să-i inspiri și câștigi pe termen lung, comunicarea are nevoie de PROVOCARE. Este important să fii creativ pentru a genera o mare atracție, pentru a genera lead-uri și mai mulți clienți mulțumiți.”. Iată de ce viitorul este al celor care cunosc tehnicile de persuasiune. Provocarea de a câștiga atenția și interesul clienților este și simplă și ușoară. Avem nevoie doar de câteva tehnici și de puțină creativitate. Iar un cumul de tehnici pentru a atrage clienții prin social-media este specializarea noastră, a oamenilor de marketing, comunicare și vânzări. În comunicarea de afaceri, pașii urmați sunt simpli: 

1. Atrage atenția 
2. Stârnește interesul 
3. Creează impact (decizia de cumpărare) 
4. Câștigă clientul (acțiunea) și crește veniturile 
5. Loializează 

Cele mai bune și provocatoare tehnici de persuasiune în comunicare acoperă nevoile de marketing pentru primele 3 puncte: atenția, interesul și impactul. Și împreună cu vânzările generează forță pentru câștigarea clienților și loializarea lor. 

Tehnici de persuasiune 

Tehnica Piciorul în ușă (Freedman si Fraser), dezvoltată pe principiul acordurilor parțiale, din psihologie, este o tehnică foarte eficientă pentru dezvoltarea relațiilor cu clienții, obținerea și creșterea angajamentului. Cu toate că folosește elemente care țin și de principiul Contrastului, este mai degrabă o tehnică dezvoltată pe Principiul Angajamentului. 

Tehnica Bandwagon. O tehnică simplă și des folosită pentru a demonstra clienților că cele mai bune opțiuni sunt transparente, pentru a crește încrederea în decizia luată, pentru a înlătura orice temeri privind decizia de cumpărare și opțiunea, precum și pentru a câștiga conformismul clienților. 

Tehnica Empowerment. O tehnică a liderilor și care a inspirat oamenii de marketing foarte buni. Comunicarea, mai ales in social-media, se bazează pe astfel de secrete și conexiuni emoționale. Ceea ce îmi place mie cel mai mult la oamenii de marketing, comunicare sau vânzări este că sunt de departe cei mai open-minded dintre profesioniștii din orice fel de companie. Ceea ce este normal, având în vedere că ei se ocupă cel mai mult de viziunea companiei, de construirea relațiilor cu piața și de dezvoltare. Trebuie să respectăm oamenii de marketing, comunicare și vânzări pentru eforturile intelectuale foarte mari pe care le fac și străduința de a perfecționa percepțiile și modul de lucru al echipelor. Acesta a fost un exemplu de Empowerment. Tehnică ce folosește principiile Așteptării + Seducției + Reciprocității. Principiul reciprocității a fost studiat de Freedman (1967 – provocarea sentimentului de vinovăție), Regan (1971, un serviciu primit este recompensat în multe cazuri oferind un serviciu mai mare) si Cialdini (1983). 

Tehnica Valoare și Valorizare. Este o tehnică eficientă în social-media, atât pentru a atrage și stârni interesul clienților, și mai ales pentru a loializa și rostogoli performanța (atrage recomandări). Această tehnică pune accentul pe valoarea oferită clienților (în termeni de beneficii) și îi valorizează pe clienții existenți, folosind mulțumiri, felicitări, premieri, nominalizări și testimoniale, descrieri ale experiențelor și rezultatelor concrete. De exemplu, în cazul saloanelor de înfrumusețare, modelul de comunicare ”Before and After” reprezintă un exemplu pentru tehnica Valoare și Valorizare. Și poate nu ai crede și ar putea să pară superfluu, dar folosirea mulțumirilor reprezintă o metodă extrem de eficientă în social-media, ceea ce chiar mie mi s-a demonstrat de fiecare dată când am organizat cursuri deschise. Am remarcat acest model chiar și în cazul companiilor foarte tehnice, de exemplu unul dintre clienții noștri, liderul național în vânzarea aparatelor de aer condiționat. Echipa lor mulțumește aproape de fiecare dată clienților care au lucrat cu ei. 

Tehnica Early Bird. Bazată pe principiul penuriei (numit și principiul rarității), eficientă atât în comunicare cât și în vânzări, poate crește vânzările cu 100% în doar câteva zile când este folosită corect. Există mici secrete care folosite corect pot crește eficiența unei campanii extraordinar de mult. Vezi Apple sau Lidl. 

Tehnica Specialistul (numită și Autoritatea, tehnică bazată pe Principiul Puterii). Nu doctorul vinde, ci doctorul care spune cât de mulțumit este el de produsul folosit. Pe care, evident, ți-l recomandă și ție. Cine ar fi zis că și oamenii de marketing pot fi niște doctori? Și Colgate și Aquafresh se bat în această tehnică. Mai nou, Specialistul poate să fie chiar un brand mai mare, nu doar un tip de profesionist. ŞTIAŢI CĂ?  Calgon este singurul dedurizator de apă recomandat de principalii producători de maşini de spălat precum BOSCH, SIEMENS, WHIRLPOOL, AEG. Sursa: www.calgon.ro/hard-water.php?question=5

Tehnica Preț sau Procent? Când ai o campanie bazată pe stimulente emoționale este mai bine. Dar uneori compania are nevoie și de campanii bazate pe stimulente pragmatice. Și ne întrebăm, noi oamenii de marketing, comunicare și vânzări: cine vinde, prețul sau discountul? 

Tehnica Contrastul este un cârlig bunverde rosu

Sunt zeci de exemple în care tehnicile bazate pe principiul contrastului fac ravagii, în mod real și foarte practic. Am urmărit astfel de exemple și chiar

 în paginile următoare vom vedea 2-3 astfel de exemple. Nu că oximoronul nu ar fi una dintre dintre cele mai bune clișee lingvistice de tip sofism, foarte eficient în creșterea memorabilității de brand și chiar a dragostei pentru brand. Matiz – micul gigant.

Nu prea mai e matiz la tejghea, dar parcă îl mai văd pe la colțuri și chiar am un prieten care se lăuda „mie îmi plac matizele”. Deci merge, e pe bune contrastul. Un prieten mi-a spus că pentru el ”Alergăm de plăcere” este un oximoron, și totuși apare pe facebook această pagină. Bravo lor, sună bine!
 alb negru

Tehnica Senzualitate sau sexualitate

Este de multe ori riscant să te 

folosești de sexualitate în reclame, cu toate că ofticoșii care nu fac bani mulți spun că așa au făcut alții bani mulți. Pudicii și conservatorii ar spune că mai puțin înseamnă mai mult. Și eu aș spune la fel, probabil sunt pudic, că de conservatorism nu mă recunosc.


ursus intors

Iar lumea este plină de tehnici eficiente, de care avem nevoie … să le cunoaștem, să le folosim, să le creștem. Pentru că (nu-i așa?) cine nu are nevoie de un irefutabil blog, măcar un facebook anti-social să nu aibă.

 

Un articol de Eduard Leoveanu

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2021 on-line? Te confrunți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect online PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.) 16, 17, 23, 24 Mai 2024. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Online Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 25 - 26 Aprilie 2024.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2019 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Facebook.

Despre Accedio

În cei peste 20 ani decând sc Emcer Consult srl a luat ființă (2002), au urmat cursurile noastre de Management de Proiect (cursuri acreditate ANC), dar și de alte discipline ce au legătură cu proiectele, peste 2500 de participanți. Din 2012, societatea se prezintă sub marca înregistrată Accedio și este foarte cunoscută în mediul de afaceri din România.

Portofoliul nostru de clienți este vast, nu vom îșirui aici toate companiile care ne-au contractat pentru cursul de Management de Proiect, sau pentru alte servicii de consultanță managerială. Portofoliul nostru de clienți este vizibil online aici.

Positive SSL

teambuilding echipa pozitiva

accedio training logo

Cursuri din 2002

Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, EMAG, Vodafone, BCR, Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate