Pentru mulţi dintre noi, se pare că nu este niciodată destul timp într-o singură zi pentru a termina tot ce ne-am dorit să facem.

Managementul Timpului are ca subiect central un citat celebru:

„Ceea ce este important este rareori urgent şi ceea ce este urgent este rareori important. Fost preşedinte al SUA între anii 1953-1961, general în al doilea război mondial şi primul comandant suprem NATO, Dwight a fost nevoit să ia în continuu decizii grele cu privire la multele sarcini asupra cărora era concentrat în fiecare zi. Acest fapt a dus în cele din urmă la inventarea faimosului principiu Eisenhower, care ne ajută şi astăzi să prioritizăm în funcţie de urgenţă şi importanţă.

 

Managementul timpului nu este ceva doar pentru manageri şi lideri. Este un subiect de care poate beneficia oricine, mai ales dacă vrea să îşi îmbunătăţească viaţa profesională: „Unde să aloc mai mult timp? Ce este important?”

Primul instrument în managementul timpului, este „to do list”, sau foarte cunoscuta “listă” în română.
Neajunsul acestei liste este că nu separă treburile în importante şi urgente. 
Astfel a apărut „matricea priorităţilor”. O poţi folosi la muncă, acasă şi în viaţa de zi cu zi.

Ce este urgent? Urgente sunt sarcinile care sunt chiar “în faţa ta” şi pe care vrei să le faci imediat. Dar sunt ele 
importante sau nu?

Ce este important? Importante sunt sarcinile care sunt în armonie cu obiectivele noastre, cu viaţa noastră.

matricea important urgent

 Important şi Urgent → Fă-le acum, cum poţi mai bine
 Important şi Neurgent → Focalizează-te pe ele, cum te eliberezi (zona)
 Neimportant şi Urgent → Învaţă să spui nu, sau deleagă
 Neimportant şi Neurgent → Evită aceste activităţi, îţi irosesc timpul (uitatul la tv, facebook, navigarea pe 
internet, jocurile, etc., dar nu toate aceste activități luate ca atare ci numai acelea care nu aduc nicio valoare 
adăugată vieții)

Planifică doar 4-5 ore de muncă efectivă pe zi. Munca de birou implică şi creativitate, care nu apare la comandă. În domeniile unde creativitatea ocupă rolul principal, pot fi zile în care nu poţi lucra deloc şi altele în care lucrezi neîntrerupt 12 ore. E normal.

Întoarce pagina de ieri, nu-ţi irosi timpul gândindu-te la trecut, importantă este ziua de azi şi cea de mâine.

Fixează termene limită pentru fiecare activitate, altfel ele vor avea un timp de finalizare nedefinit.

Foloseşte reminderul de la telefon pentru orice, nu te încrede prea mult în creierul tău, el reţine doar ceea ce îi place.

Atunci când îţi iei liber, deconectează-te complet de la muncă.

Mai multe ore lucrate, nu înseamnă mai multă productivitate. În Germania, orele suplimentare nu sunt văzute cu ochi buni, pentru că după 8 ore, productivitatea oricărei persoane normale scade.

Separă partea de gândire/planificare cu cea de execuţie, pentru a munci mai repede şi a gândi mai bine.

O altă tehnică de eficientizare a timpului este Pomodoro, inventată de Francesco Cirillo în anii 1980.
Presupune defalcarea muncii în porţiuni a câte 25 de minute, cu pauze de 5 minute între ele. După patru pomodoro, se ia o pauză de 15-20 de minute de pauză. Există astfel de timere (conometrări) şi online. Pauzele ajută la limpezirea minţii, pentru focalizarea ulterioară.

Activităţile din cadranul 2 (zona), îţi lasă marja de a le prioritiza, fără a fi sub presiunea urgenţei.

Foloseşte principiul 1Pareto, cunoscut şi sub denumirea de 80/20.

20% dintre activităţile pe care le faceţi,generează 80% din succes, sau
20% din timpul bine administrat, va genera 80% din rezultatul dorit.

Identificarea activităţilor ce însumează 20% efort şi generează 80% efect, este cheia factorilor de succes în orice afacere sau proiect.
Tot în zona 2 se încadrează foarte bine dictonul românesc: „Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi”.

Nu ţine şedinţe fără o agendă stabilită anterior, sau fără ca măcar să se ştie care este obiectivul ei. În urma fiecărei şedinţe, fiecare participant să primească în scris, pe e-mail sarcinile convenite, sau sumarul clar a ceea ce s-a stabilit. Aşa numita „minuta şedinţei”. Fără aceste chestiuni, rişti ca şedinţa să reprezinte defapt un timp pierdut pentru toată lumea.

Observ adesea că în cultura românească, timpul alocat planificării este mic şi că se preferă dictonul „văzând şi făcând”. Ţările care prin cultura lor alocă mai mult timp planificării, au o rată de succes a proiectelor (încadrare în timp şi bani), mult mai bună.

2Winston Churchill, spunea că „Cine planifică defectuos, planifică eşecul”.

Scrie activităţile pe care le ai de făcut în fiecare zi, în cele 4 cadrane, nu-ţi ia mai mult de 10 minute.

Cum prioritizezi lucrurile spune foarte multe despre performaţa muncii tale şi despre starea ta generală de a fi. 
Stresul împreună cu un prost management al timpului, merg mână în mână.

1Vilfredo Pareto (1848-1923) – Economist italian, care a observat că 80% dintre terenurile italiei, sunt deţinute de 
20% din populaţie. Această proporţtie se regăseşte şi la nivel mondial sub diverse forme. Ex: 20% dintre oameni 
folosesc 80% din resurse. 20% dintre clienţi, aduc 80% din încasările marilor companii.

2Winston Churchill – Primul ministru al Marii Britanii în cel de-al doi-lea război mondial şi între 1951-1955. În original "He who fails to plan is planning to fail".

 

Un articol de Ștefan Bădescu

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2016 și on-line? Te confruncți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.), 11, 12, 13, 14 Februarie 2019. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Ultimele două locuri la Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 25 - 26 Ianuarie 2019. Locul de desfăşurare: str. Mendeleev 7-15, Piaţa Amzei.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2018 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook și Google +

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Google + și pe Facebook.

Positive SSL

Daniel Buleu

Daniel Buleu

Daniel Buleu Senior Program Director Ness Digital Engineering "Meritã un 10+. Mi-a fãcut plãcere sã învãțãm și sã lucrãm împreunã și sper sã ne reîntîlnim! Un curs util pentru orice manager de proiect."  

Bogdan Sandu

Bogdan Sandu

Bogdan Sandu Inginer Proiectant Prointec "Un curs bun, interesant, logic. Te invata sa duci logica pana la capat, sa te ordonezi mai bine. Au fost 4 zile pline, dar frumoase."

Alina Vișan

Alina Vișan

Alina Vișan Project Manager Corporate Fleet Management OMV Petrom "Mi-a plăcut acest training datoritã bunei îmbinări a situațiilor reale cu cele teoretice. Earn Value Method a fost cea mai bună sesiune."

Cristi Scarlat

Cristi Scarlat

Cristi Scarlat Logistics Manager Intersnack România (Chio Chips) "Toate sesiunile au fost valoroase, însã cel mai mult acest curs m-a ajutat sã în?eleg principiile planificãrii unui proiect."

Claudiu Șerban

Claudiu Șerban

Claudiu Șerban Business Development Manager Coril "Informațiile primite mi-au adus un real plus de cunoaștere. Recomand acest training."

Corina Matei

Corina Matei

Corina Matei Redactor Burda "Un curs de project management foarte bine sintetizat. Îl recomand oricui, este plin de studii de caz, din diferite proiecte."

George Costan

George Costan

George Costan IT Manager CEVA Logistics "Am avut ocazia sã întâlnesc oameni minunați care chiar sunt interesați de Project Management"

Andrei Uncu

Andrei Uncu

Andrei Uncu Event Marketing PR Farmacia Familiei "Din fiecare sesiune a cursului de Managementul Proiectelor am luat câte ceva valoros. Am înțeles și cã managerul trebuie sã aibã multã rãbdare, pentru cã lucreazã cu echipa."

Bujor Stoicovici

Bujor Stoicovici

Bujor Stoicovici Inginer Consis Proiect "Mi-a plãcut cursul. N-a fost plictisitor, ba din contră, ne-am și distrat pe alocuri. M-a ajutat să înțeleg mai bine curbele S în rapoartele de monitorizare."

Anamaria Avornicului

Anamaria Avornicului

Anamaria Avornicului Expert financiar bancar BCR "Cursul de formator mi-a dat șansa sã învăț sã-mi stăpânesc emoțiile și să pot transmite informațiile într-un mod cât mai plăcut pentru auditoriu."

« »

accedio training logo
Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, emag, Vodafone, BCR, Ifantis, Stabilus, Tymbark, Consis Proiect. Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate

Abonare Newsletter

Îţi vom trimite articole cu bune practici din mediul de business organizațional, dar şi informații legate de cursurile Accedio.
I agree with the Conditii de Utilizare

Contact Accedio

Email: office[at]accedio.ro
Telefon: 0758.888.542 / Fax: 031.810.54.67

harta mendeleev