Fișa scorului echilibrat (sau BSC de la Balanced Scorecard) este o metodă adusă în atenția managerilor de către teoreticienii Kaplan și Norton de la Palladium Group, prima dată în 1992. Aceştia au observat că majoritatea firmelor îşi organizează afacerile în exclusivitate pe baza indicatorilor financiari. 
Deşi indicatorii financiari sunt absolut necesari, aceştia sunt consecinţa unor activităţi încheiate, nu şi către ce anume conduc acestea.
Balanced Scorecard este un sistem de management și optimizare a execuției strategiei unei organizații. După ce mai multe firme au aplicat-o și după o promovare susținută de câteva dintre cele mai mari organizaţii ale lumii, BSC a devenit un punct de referință, un fel de ”must have” pentru managerii din întreaga lume. Enumăr doar câteva nume răsunătoare de organizații care se laudă că au folosit această metodă, pentru a vă convinge că merită măcar să aflați în ce constă: Motorola, Marriot, Hilton, Merck, Siemens, Saatchi&Saatchi, Royal Air Force, Cisco, Kraft Food, etc. Metoda BSC aduce în discuție echilibrul pe care o organizație trebuie să-l asigure pentru a permite o dezvoltare armonioasă. Componentele de care se ocupă sunt:

  1. obiectivele financiare și non-financiare
  2. factorii din mediile interne și externe ale organizației care o pot influența
  3. programarea pe termene scurt, mediu și lung
  4. indicatorii care determină procesul și indicatori determinați de proces

Balanced Scorecard ConceptAcestea pot fi comparate cu picioarele unei mese şi trebuiesc măsurate, analizate şi îmbunătăţite împreună în mod continuu, pentru ca afacerea să prospere armonios. Dacă unul dintre picioare se rupe, masa va deveni instabilă sau chiar se va prăbuşi în cele din urmă. Cam asta se va întâmpla şi cu afacerea mai devreme sau mai târziu.

Fișa scorului echilibrat, pe lângă posibilitatea unei analize complexe, mai oferă și informații extrem de importante în planificarea strategică a organizației, asigurând astfel premizele unei performanțe la nivel înalt.

Să analizăm mai detaliat câteva din aceste dimensiuni:

1. Deţinătorii de interese financiare: Prin tradiție, perspectiva financiară este cea predominantă. Obiectivele obișnuite de ordin financiar vizează rentabilitatea, dezvoltarea și valoarea creată pentru acționari. Toate organizaţiile care au nevoie să obţină resurse financiare trebuie să demonstreze că acestea sunt folosite în mod optim: de exemplu, în sectorul privat, pentru a asigura atât creşterea capitalului investit de acţionari, cât şi câştiguri din rentabilitatea acestuia.

2. Clienţii: Perspectiva clienţilor se referă la dobândirea şi păstrarea acestora, la cât de satisfăcute sunt cerinţele acestora prin serviciile sau produsele pe care le primesc, şi cât de bine sunt îndeplinite şi respectiv sunt anticipate nevoile lor curente şi viitoare. Aceasta poate fi valabilă atât în cazul clienţilor externi, cât şi al celor interni, în funcţie de orientarea compartimentului organizaţional căruia i se aplică fişa scorului echilibrat. 

3. Angajaţii: Perspectiva angajaţilor se referă la mai mult decât dorința de a fi un angajator bun. Toate organizaţiile au nevoie să atragă, să păstreze şi să motiveze un personal competent , care să poată gestiona procese interne eficace, de natură să aducă rezultatele dorite. Perspectiva angajaţilor face parte din perspectiva internă a organizației asupra excelenței. 

4. Inovarea/învăţarea: ”Putem continua să îmbunătățim și să creăm valoare?” Această perspectivă a fost inclusă pentru a contracara tendinţa spre „performanţă satisfăcătoare”, adică satisfacerea la nivelul minim suficient a cerinţelor curente. Pentru a stimula o atitudine de îmbunătăţire permanentă, organizaţiile ar trebui să se arate iscoditoare, inovatoare şi nerăbdătoare să se dezvolte.


Punând la dispoziția managerilor informații din patru perspective, scorul echilibrat al performanței reduce la strictul necesar volumul de informație, prin limitarea numărului de măsuratori și indicatori utilizați. Acesta reunește într-un singur raport managerial o multitudine de elemente disparate, provenind din ansamblul de preocupări de ordin concurențial al unei companii. De asemenea, fișa scorului echilibrat semnalează riscul sub-optimizării obligându-i pe managerii din eșaloanele superioare să privească toate măsurile operaționale importante într-un ansamblu coerent.
Transpunerea Viziunii si a Strategiei

 

Extras din Harvard Business Review

balanced scorecard romana

Pe scurt...

Perspectiva financiar economică

 

Perspectiva clientului

 

...iar noi ne vom păstra/extinde piaţa...


...şi dacă facem totul cum trebuie...

...atunci clienţii vor fi încântaţi...


...dacă avem personalul care ne trebuie...

Perspectiva proceselor interne

Perspectiva dezvoltării personalului

 

Un articol de Emilia Cernăianu

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2016 și on-line? Te confruncți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.), 11, 12, 13, 14 Februarie 2019. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Ultimele două locuri la Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 25 - 26 Ianuarie 2019. Locul de desfăşurare: str. Mendeleev 7-15, Piaţa Amzei.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2018 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook și Google +

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Google + și pe Facebook.

Positive SSL

Daniel Buleu

Daniel Buleu

Daniel Buleu Senior Program Director Ness Digital Engineering "Meritã un 10+. Mi-a fãcut plãcere sã învãțãm și sã lucrãm împreunã și sper sã ne reîntîlnim! Un curs util pentru orice manager de proiect."  

Bogdan Sandu

Bogdan Sandu

Bogdan Sandu Inginer Proiectant Prointec "Un curs bun, interesant, logic. Te invata sa duci logica pana la capat, sa te ordonezi mai bine. Au fost 4 zile pline, dar frumoase."

Alina Vișan

Alina Vișan

Alina Vișan Project Manager Corporate Fleet Management OMV Petrom "Mi-a plăcut acest training datoritã bunei îmbinări a situațiilor reale cu cele teoretice. Earn Value Method a fost cea mai bună sesiune."

Cristi Scarlat

Cristi Scarlat

Cristi Scarlat Logistics Manager Intersnack România (Chio Chips) "Toate sesiunile au fost valoroase, însã cel mai mult acest curs m-a ajutat sã în?eleg principiile planificãrii unui proiect."

Claudiu Șerban

Claudiu Șerban

Claudiu Șerban Business Development Manager Coril "Informațiile primite mi-au adus un real plus de cunoaștere. Recomand acest training."

Corina Matei

Corina Matei

Corina Matei Redactor Burda "Un curs de project management foarte bine sintetizat. Îl recomand oricui, este plin de studii de caz, din diferite proiecte."

George Costan

George Costan

George Costan IT Manager CEVA Logistics "Am avut ocazia sã întâlnesc oameni minunați care chiar sunt interesați de Project Management"

Andrei Uncu

Andrei Uncu

Andrei Uncu Event Marketing PR Farmacia Familiei "Din fiecare sesiune a cursului de Managementul Proiectelor am luat câte ceva valoros. Am înțeles și cã managerul trebuie sã aibã multã rãbdare, pentru cã lucreazã cu echipa."

Bujor Stoicovici

Bujor Stoicovici

Bujor Stoicovici Inginer Consis Proiect "Mi-a plãcut cursul. N-a fost plictisitor, ba din contră, ne-am și distrat pe alocuri. M-a ajutat să înțeleg mai bine curbele S în rapoartele de monitorizare."

Anamaria Avornicului

Anamaria Avornicului

Anamaria Avornicului Expert financiar bancar BCR "Cursul de formator mi-a dat șansa sã învăț sã-mi stăpânesc emoțiile și să pot transmite informațiile într-un mod cât mai plăcut pentru auditoriu."

« »

accedio training logo
Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, emag, Vodafone, BCR, Ifantis, Stabilus, Tymbark, Consis Proiect. Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate

Abonare Newsletter

Îţi vom trimite articole cu bune practici din mediul de business organizațional, dar şi informații legate de cursurile Accedio.
I agree with the Conditii de Utilizare

Contact Accedio

Email: office[at]accedio.ro
Telefon: 0758.888.542 / Fax: 031.810.54.67

harta mendeleev