Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.

Șeful are un rol formal, iar liderul are un rol informal. Cu alte cuvinte, unul este șef pentru că aceasta îi este pozitia, titlul, liderul neavând un satut recunoscut în mod oficial.
Un şef poate fi un lider şi poate inspira oamenii săi, în timp ce primeşte sugestii. 

Pe scurt, cu cât angajaţii sunt mai fericiţi, cu atât sunt mai productivi.
Cu toate acestea, şefii sunt recunoscuţi pentru că insuflă mereu teamă, în timp ce liderii sunt recunoscuţi pentru că inspiră şi motivează. Un lider încurajează prin crearea primilor paşi de urmat, în timp ce şefii cer oamenilor să înceapă şi „să facă”, de multe ori fără a avea habar cum.

Şefii de multe ori doar dau ordine în timp ce liderii conduc prin puterea exemplului.


Astfel, liderii sunt consideraţi a fi mai eficace în comparaţie cu şefii, pentru că reuşesc să fie mai productivi făcând mai mult decât doar a respecta ordinele.

Liderul

Şeful

Inspiră angajaţii

Conduce angajaţii

Caută să înţeleagă

Caută să se facă înţeles

Se bazează pe respect

Se bazează pe autoritate

Îi pasă de tine

Îi pasă de productivitatea ta

Spune “Noi”

Spune  “Eu”

Inspiră entuziasm

Inspiră frică

Spune ”Să începem”

Spune ”Începeţi”

Pune întrebări

Dă ordine

Ştie cum se face

Ştie cum trebuie să arate

Caută lecţiile de învăţat

Caută vina şi vinovații

 

Liderii sunt oameni care inspiră, ghidează şi conduc un grup de oameni pe o anumită cale, pentru o cauză comună. Lider este persoana care e privită, apoi urmată orbeşte. E de aşteptat ca el să asculte doar de oamenii din grup şi de nimeni altcineva. Despre lider se crede că este pentru binele oamenilor şi nu doar pentru binele său. Uneori liderii ajung să fie idolatrizaţi.
lider manager hand in hand

Dicţionarul explicativ oferă ca sinomin al cuvântului lider, cel de fruntaş. Şeful este în schimb o persoană superioară în grad sau funcţie, altei persoane. Liderul deşi comandă un grup nu este insistent, însă este mereu considerat ca parte a grupului. Îi sunt atribuite calităţi cum ar fi inovaţie, inspiraţie, orientare, putere, viziune.
Se crede despre el că este deştept, agreabil, original, bun, etc.
Un şef vede lucrurile doar în alb şi negru, în timp ce un lider le vede şi în gri.

► Şefului îi place să spună în timp ce liderul preferă să explice
► Şefului îi place să stea pe un piedestal însă liderul preferă să fie în mijlocul acţiunii
► Şeful se pierde în detalii în timp ce liderul păstrează imaginea de ansamblu
► Şeful conduce prin teamă, liderul inspiră cu încredere
► Şeful este orgolios în timp ce liderul este modeest
► Şefului îi place să vorbească, liderul preferă să asculte
► Şeful vrea să dicteze în timp ce liderul preferă să colaboreze
► Şeful se gândeşte mai întâi la profit în timp ce liderul se gândeşte la oameni
► Şeful critică, liderul îndrumă
► Şeful demotivează prin impasivitate, un lider inspiră cu grijă şi empatie

Acestea sunt adevăruri frecvente în fiecare industrie, care au evoluat foarte mult cu trecerea de la activităţile concentrate pe a "face lucrurile cum trebuie1" la orientarea către performanță concentrată pe "a face lucrurile care trebuie". Doar o diferență gramaticală minoră, dar o separare monumentală în ceea ce denumim a fi un șef și a fi un lider.
Calitatea principală a unui lider este interesul autentic pentru alţii și căutarea avantajelor reciproce.
Un sef caută oamenii responsabili de eşecuri, un lider caută procesele care sunt greşite. (vezi diagrama cauză - efect Ishikawa)

Şeful este acea persoană care îşi supraveghează angajaţii. El îi urmăreşte pentru a se asigura că lucrează. În cel mai rău caz îşi tratează angajaţii ca servitori umili. În cel mai bun caz este mulţumit de treaba făcută şi oferă compensaţii. Şeful însă nu este interesat cum să fie angajaţii mai mulţumiţi de condiţiile de muncă, cum să obţină noi competenţe, să fie mai buni, să meargă la cursuri. 
Este şi motivul pentru care aproximativ 80% dintre cursanţii Accedio îşi plătesc singuri programele de instruire, deşi provin din companii cu putere financiară.

Un lider trebuie să asculte, să învețe și să respecte opiniile altora. Nimeni nu a învățat niciodată nimic doar vorbind. 
Epictet2 spunea “Avem două urechi şi doar o gură, pentru a putea asculta de două ori mai multe decât putem vorbi”.

„Deși în cariera mea am instruit sute de oameni, de cele mai multe ori șefi, deși i-am convins să fie lideri, să gândească mai departe decât un șef, să înțeleagă principiul reciprocității și faptul că oamenii motivați pot muta munții din loc, darămite o simplă organizație, obiceiurile lor, am constatat că au ramas aceleași. Este foarte posibil ca aceste calități de lider să se formeze în copilărie și mai tarziu să fie înțelese dar nu interiorizate de către cei care ajung șefi.” declară Emilia
Cernăianu, un trainer cu experienţă.

Se spune că Napoleon3 lua masa împreună cu soldaţii pentru ca să fie în mijlocul lor, să observe dacă erau mulţumiţi sau nu de mâncare. În campania din Egipt, se mai spune că ar fi refuzat apa, spunând că dacă soldaţii lui nu au ce bea, atunci nici el nu o va face. Astfel, calităţile lui de lider iau conferit şansa, la doar câţiva ani după crunta revoluţie franceză, să conducă o armată de peste 700000 de oameni.

Dar probabil că cel mai cunoscut model de lider este Alexandru Macedon4. Nu numai că era mereu în mijlocul luptei, dar mai ales pentru respectul acordat celor învinşi, indiferent de rang, câştigândule loialitatea şi sporindu-şi astfel capacitatea militară fără de care nu ar fi ajuns până în îndepărtata Indie.


1 Vezi eficient vs. eficace
2 Epictet – (n.55– d.135) filosof stoic grec
3 Napoleon Bonaparte (15 august 1769, Ajaccio, Corsica - d. 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena) a fost un lider politic şi militar al Franţei, ale cărui acţiuni au  influenţat puternic politica europeană de la începutul sec. XIX
4 Alexandru cel Mare (n. 20 iulie 356 î.Hr. – d. 10 iunie 323 î.Hr.), cunoscut și sub numele de Alexandru Macedon, rege al Macedoniei (336 î.Hr.-323 î.Hr.), a fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie.

 

Un articol de Ștefan Bădescu

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2021 on-line? Te confrunți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect online PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.) 6, 7, 13, 14 Decembrie 2024. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Online Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 17 - 18 Decembrie 2024.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2019 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Facebook.

Despre Accedio

În cei peste 20 ani decând sc Emcer Consult srl a luat ființă (2002), au urmat cursurile noastre de Management de Proiect (cursuri acreditate ANC), dar și de alte discipline ce au legătură cu proiectele, peste 2500 de participanți. Din 2012, societatea se prezintă sub marca înregistrată Accedio și este foarte cunoscută în mediul de afaceri din România.

Portofoliul nostru de clienți este vast, nu vom îșirui aici toate companiile care ne-au contractat pentru cursul de Management de Proiect, sau pentru alte servicii de consultanță managerială. Portofoliul nostru de clienți este vizibil online aici.

Positive SSL

teambuilding echipa pozitiva

accedio training logo

Cursuri din 2002

Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, EMAG, Vodafone, BCR, Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate