multumesc

Cred că pare curios să te sfătuiască cineva cum să mulțumești atâta timp cât se spune că ”un simplu mulțumesc este suficient”.

Dar, ca în orice altă situație, mulțumirea presupune două părți, una care oferă și cealaltă care primește. În timp ce ”destinatarul” se așteaptă la un anumit fel de mulțumire, problema cea mare, apare la ”expeditor” care, de cele mai multe ori, nu știe cum s-o facă. 

În Managementul Resurselor Umane, cheia succesului este motivarea personalului, în mod special așa-zisa motivare non-financiară, respectiv mulțumirile aduse pe diferite căi, cât mai vizibile dacă este posibil.

Aceste mulțumiri cresc stima de sine, întăresc încrederea în propriile forțe și netezesc drumul promovării. Pare foarte simplu, numai că practica ne arată că nu se întâmplă așa cum pare. Hai să vedem de ce. 

Acest angajat a făcut un lucru inedit, a rezolvat problema în locul meu, cum să-i mulțumesc? Uneori mulțumirile se impun evident, rezultatele sunt din cele mai bune și e limpede că managerul trebuie să facă ceva, dar se frământă cu propriile temeri că dacă ar recunoaște adevărata valoare a subalternului, și-ar submina-o pe a lui, cumva ar admite că există cineva care-l poate înlocui cu succes. 
Și ce manager ar vrea asta? Pe de altă parte, meritul angajatului este atât de mare încât nu poate fi trecut cu vederea. 

O anecdotă de prin secolul al XIV-lea care, ca orice anecdotă nu este întocmai adevărată, dar are un sâmbure de adevăr, spune că într-un oraș medieval locuia un cavaler foarte viteaz care a reușit să-l apere de câteva ori de hoardele barbare, dar cetățenii nu reușeau să se decidă în ce fel să-l răsplătească. Cu toții erau de acord că nicio recompensă care ar sta în puterea lor n-ar fi îndeajuns de mare, nici chiar dacă l-ar face stăpânul orașului. Când discuțiile păreau să se împotmolească, unul dintre cetățeni spuse: ”hai să-l omorâm și după aceea să-l adorăm ca sfânt patron al orașului!”.

Sigur că-ți vine să râzi de așa o glumă, dar pentru că am văzut câteva situații destul de asemănătoare (fără omoruri, desigur), m-am gândit că ar fi o idee înțeleaptă să ne întrebăm dacă știm sau nu știm să mulțumim. 

A recunoaște că cineva știe și/sau poate mai mult și/sau mai bine decât tine, nu este o umilire, ba dimpotrivă, este un semn de mare putere interioară. 
La polul opus, managerul nesigur se recunoaște după rigiditatea cu care evaluează performanțele angajaților, după ”ochiul de soacră” cu care vânează greșelile și după celebrul dicton ”dacă le dai nas ți se suie în cap”. 
Numai un individ lipsit de autoritate se teme că cineva i-ar putea submina poziția. 

Prin urmare, recunoașterea în mod deschis a meritelor unui subaltern este o dovadă solidă de înțelepciune și încredere în sine. 
Mai rămâne atitudinea, adică felul în care exprimi în cuvinte aceste mulțumiri. 

Mai spuneam că motivația crește direct proporțional cu orizontul de vizibilitate, adică cu cât mai multă lume știe, cu atât este mai motivant. 
Combinându-le obținem aprecierea publică (sau oficială), cea mai bună rețetă a managerului de succes. Pentru că succesul unui manager nu se măsoară numai în bani, ci şi în loialitatea angajaţilor.

      ”Intervenția ta a rezolvat o situație pe care o credeam fără ieșire. I-am adunat pe toți colegii noștri (și din alte departamente) pentru a le oferi, prin tine, un exemplu de cutezanță. În numele tuturor, te felicit și îți mulțumesc”

      ”N-am crezut nicio clipă că vei reuși, dar m-ai contrazis. Aste este o dovadă a faptului că ar trebui să am mai multă încredere în tine și colegii tăi. Pentru acestă lecție, te felicit și îți mulțumesc”

Am dar doar două exemple, ca să nu mă lungesc cu sugestii prea patetice. Mesajul ascuns este că mulțumesc trebuie însoțit de un feedback cu miez, de un mesaj concis și clar cu privire la natura rezultatului. 

Bravo și foarte bine
 sună prea simplu și prea formal ca să mai producă vreun efect motivațional. În schimb, mesajul formalizat, bine articulat și adresat cu emfază, are toate șansele să declanșeze motivația dorită. 

Nu, nu-i un joc de vorbe ceea ce vă propun, ci este ceea ce chiar dumneavoastră vreţi să auziți atunci când ați făcut o ispravă de care sunteți mândru și pentru care simțiți că aveți nevoie de recunoaștere.

Un articol de Ștefan Bădescu

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2016 și on-line? Te confruncți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.), 1 - 9 August 2018. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Ultimele două locuri la Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 13 - 14 Iulie 2018. Locul de desfăşurare: str. Mendeleev 7-15, Piaţa Amzei.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2018 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook și Google +

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Google + și pe Facebook.

Positive SSL

Daniel Buleu

Daniel Buleu

Daniel Buleu Senior Program Director Ness Digital Engineering "Meritã un 10+. Mi-a fãcut plãcere sã învãțãm și sã lucrãm împreunã și sper sã ne reîntîlnim! Un curs util pentru orice manager de proiect."  

Bogdan Sandu

Bogdan Sandu

Bogdan Sandu Inginer Proiectant Prointec "Un curs bun, interesant, logic. Te invata sa duci logica pana la capat, sa te ordonezi mai bine. Au fost 4 zile pline, dar frumoase."

Alina Vișan

Alina Vișan

Alina Vișan Project Manager Corporate Fleet Management OMV Petrom "Mi-a plăcut acest training datoritã bunei îmbinări a situațiilor reale cu cele teoretice. Earn Value Method a fost cea mai bună sesiune."

Cristi Scarlat

Cristi Scarlat

Cristi Scarlat Logistics Manager Intersnack România (Chio Chips) "Toate sesiunile au fost valoroase, însã cel mai mult acest curs m-a ajutat sã în?eleg principiile planificãrii unui proiect."

Claudiu Șerban

Claudiu Șerban

Claudiu Șerban Business Development Manager Coril "Informațiile primite mi-au adus un real plus de cunoaștere. Recomand acest training."

Corina Matei

Corina Matei

Corina Matei Redactor Burda "Un curs de project management foarte bine sintetizat. Îl recomand oricui, este plin de studii de caz, din diferite proiecte."

George Costan

George Costan

George Costan IT Manager CEVA Logistics "Am avut ocazia sã întâlnesc oameni minunați care chiar sunt interesați de Project Management"

Andrei Uncu

Andrei Uncu

Andrei Uncu Event Marketing PR Farmacia Familiei "Din fiecare sesiune a cursului de Managementul Proiectelor am luat câte ceva valoros. Am înțeles și cã managerul trebuie sã aibã multã rãbdare, pentru cã lucreazã cu echipa."

Bujor Stoicovici

Bujor Stoicovici

Bujor Stoicovici Inginer Consis Proiect "Mi-a plãcut cursul. N-a fost plictisitor, ba din contră, ne-am și distrat pe alocuri. M-a ajutat să înțeleg mai bine curbele S în rapoartele de monitorizare."

Anamaria Avornicului

Anamaria Avornicului

Anamaria Avornicului Expert financiar bancar BCR "Cursul de formator mi-a dat șansa sã învăț sã-mi stăpânesc emoțiile și să pot transmite informațiile într-un mod cât mai plăcut pentru auditoriu."

« »

accedio training logo
Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, emag, Vodafone, BCR, Ifantis, Stabilus, Tymbark, Consis Proiect. Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate

Abonare Newsletter

Îţi vom trimite articole cu bune practici din mediul de business organizațional, dar şi informații legate de cursurile Accedio.
Conditii de Utilizare

Contact Accedio

Email: office[at]accedio.ro
Telefon: 0758.888.542 / Fax: 031.810.54.67

harta mendeleev