Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.

Arborii decizionali1  sunt o metodă de asistare specifică Managementului de Proiect.

Luarea celei mai bune decizii estefactorul cheie pentru succesul atingerii obiectivelor. Se poate aplica în toate domeniile, chiar şi în medicină. 

Alegerea celei mai bune soluţii se simplifică cu ajutorul arborelui decizional. În plus, fiind o tehnică standardizată în managementul de proiect poate fi înţeleasă mai uşor de către persoanele interesate din cadrul proiectului (stakeholders). 

Mai mult, folosirea ei la scrierea proiectelor cu finanţare externă se punctează la capitolul managementul riscurilor, iar uneori este chiar obligatorie.

 


Arborele decizional

 

VME2  (A) (valoarea monetară estimată) = P1V1 + P2V

Metoda de cuantificare a riscurilor este aceea a valorii aşteptate (VME) care se calculează ca produs între probabilităţile de apariţie ale anumitor evenimente şi efectele acestora:

VME = P x E

unde: VME = valoarea aşteptată a evenimentului

P = probabilitatea de apariţie a evenimentului

E = efectul apariţiei fenomenului

De exemplu, în cazul proiectului de construcţie a unei noi magistrale de metrou, unul dintre riscurie majore este legat de posibilitatea întâlnirii unei roci dure în timpul excavărilor. Antreprenorul este indicat să se asigure împotriva acestui risc, incluzându-l şi cuantificându-l în devizul de ofertă. Astfel, dacă acest cost suplimentar generat de efectuarea de excavări în rocă dură este de 1.000.000 euro, iar probabilitatea să se întâlnească rocă dură a fost estimată la 20%, valoarea aşteptată a acestui risc va fi:

VA(a) = 0,20 x 1.000.000 = 200.000 euro

Exemplu de arbore decizional:

O companie care produce chips-uri doreşte să introducă un nou produs şi are de ales între cele trei variante pe care le are la momentul respectiv.

  • Prima variantă este să schimbe design-ul ambalajelor, costul fiind zero, cu o probabilitate de penetrare a pieţei de doar 30%, valoarea pieţei fiind de 15.000 euro atât în varianta optimistă cât şi în cea pesimistă.

  • A doua variantă este să investească 10.000 euro într-un nou sortiment, cu o probabilitate de penetrare de 50%, valoarea pieţei fiind de 22.000 euro în varianta optimistă şi de 10.000 de euro în varianta pesimistă.

  • Ce-a de a treia propunere reprezintă o investiţie de 40.000 de euro în schimbarea procesului de fabricaţie a chips-urilor, care ar diminua semnificativ grăsimile rezultând un produs mai sănătos. Probabilitatea de penetrare a pieţei este de 60%, cu o valoare a pieţei de 35.000 euro în varianta optimistă şi de 30.000 în varianta pesimistă.

Produs

Cost

( mii euro)

Penetrarea pieţei

Probabilitatea de penetrare

Valoarea pietei

( mii euro)


A


0

mare

0,7

18

mica

0,3

15


B


10

mare

0,5

22

mica

0,5

10


C


40

mare

0,6

35

mica

0,4

30


Arbori decizie

Din prisma fezabilităţii financiare a proiectului, decizia cea mai bună este alegerea variantei A.

Dacă în companie s-a ales o politică pe termen lung de a avea produse mai sănătoase, atunci poate intra în discuţie varianta C, mai ales că prin volumul vânzărilor generează câştig în privinţa cotei de piaţă.

Varianta B are valori asteptate sub cele ale variantei A.

Exemplul arătat este unul simplu, în realitate arborii decizionali cu greu se pot încadra într-o pagină A4 landscape, iar în cazul proiectelor de construcţii, arborii pot avea chiar zeci de noduri.

1În engleză „Decision Tree”, conform standardului PMBOK (project management base of knowledge)


2 În engleză EMV (Expected Monetary Value)

 

Un articol de Ștefan Bădescu

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2021 on-line? Te confrunți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect online PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.) 16, 17, 23, 24 Mai 2024. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Online Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 25 - 26 Aprilie 2024.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2019 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Facebook.

Despre Accedio

În cei peste 20 ani decând sc Emcer Consult srl a luat ființă (2002), au urmat cursurile noastre de Management de Proiect (cursuri acreditate ANC), dar și de alte discipline ce au legătură cu proiectele, peste 2500 de participanți. Din 2012, societatea se prezintă sub marca înregistrată Accedio și este foarte cunoscută în mediul de afaceri din România.

Portofoliul nostru de clienți este vast, nu vom îșirui aici toate companiile care ne-au contractat pentru cursul de Management de Proiect, sau pentru alte servicii de consultanță managerială. Portofoliul nostru de clienți este vizibil online aici.

Positive SSL

teambuilding echipa pozitiva

accedio training logo

Cursuri din 2002

Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, EMAG, Vodafone, BCR, Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate