Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.

Luarea deciziilor, factor critic în performanţa organizaţiei

→ Majoritatea companiilor, au un potenţial mai mare decât dublu de a-şi executa deciziile cheie.
→ Dacă aveţi 7 persoane în grupul de luare a deciziilor, fiecare membru suplimentar reduce eficacitatea deciziei cu 10%. 
→ Două treimi din şedinţe se încheie înainte de a se lua o decizie importantă. Dintre directori, 85% sunt nemulţumiţi de eficienţa şedinţelor.

 Marticea Responsabilităților

Fără a consulta personalul direct implicat, directorul executiv este auzit că promite unui vechi prieten că firma va prelua proiectul. Angajaţii se simt uşor marginalizaţi şi nemulţumiţi.

sau...

La finalul unei şedinţe lungi şi obositoare se ridică problema minoră dacă ar trebui angajat un student pe perioada verii. După discuţii lungi, nu este clar cine are ultimul cuvânt. Şedinţa se termină, fără a se lua această decizie.

Din nefericire, aceste scenarii sunt frecvente.

Luarea deciziilor poate fi dificilă din motive ce variază de la structuriile de raportare la complexitatea care apare în mod natural atunci când o companie este în creştere şi mai multe persoane au locuri la masa de conducere. Aceste dificultăţi pot fi o sursă de frustrare pentru toţi cei implicaţi. 

Există o varietate de tehnici de luare a deciziilor, însă printre ele, instrumentul RAPID1  s-a evidenţiat prin eficienţă şi adaptabilitate.

RAPID este un acronim dezvoltat de Bain & Company2, fiecare iniţială reprezentând un rol cheie ce trebuie atribuit unei persoane din cadrul echipei. Anumite persoane pot avea mai multe litere atribuite.

Ordinea literelor nu are importanţă, cuvântul în sine însă are menirea de a aminti faptul că deciziile trebuie să fie luate în timp util.

'R' – recomandă. Persoana care deţine acest rol este cea care vine cu propunerile în cadrul echipei, care furnizează informaţiile şi datele necesare luării unei decizii în timp util şi se consultă cu persoanele care o informează. Aceasta se ocupă de propunere de la început până la sfârşit. 

'I' – informează. Este persoana care furnizează informaţii relevante celor care recomandă pentru clarificarea problemei în discuţie. Deşi o astfel de persoană are dreptul de a se face auzită, nu poate vota şi nici nu se poate împotrivi propunerii. Incluzând pe cineva cu rolul 'I', vom putea spune că organizaţia apreciază opinia acestuia.

'A' – acceptă. Această persoană negociază modificarea propunerii cu persoana care recomandă. Are drept de veto. 

'D' – decide. Este singura persoană care are ultima autoritate, care decide şi îşi asumă responsabilitatea pentru luarea deciziei.

'P' – prestează. Este persoana care execută deciziile luate. De obicei, persoanele 'P' sunt şi 'I'. Cu siguranţă aţi auzit cel puţin o persoană spunând ceva de genul, 'Este un dezastru. Măcar să mă fi întrebat şi pe mine cineva înainte să fi luat decizia. Le-aş fi spus că...'. O persoană care este şi 'P' şi 'I' nu mai are motive să spună asta. 

Beneficiile RAPID

Implementarea tehnicii RAPID înseamnă schimbarea ambiguității cu transparenţa. Acest lucru ajută la atribuirea de responsabilităţi precise oamenilor potriviţi. Procesul de decizie devine transparent şi de cele mai multe ori mai rapid. Personalul se simte mai implicat. 

Efectele secundare, compromisurile

Implementarea RAPID poate încurca lucrurile pe termen scurt.  Numărul  persoanelor care au rolul 'A' nu trebuie fie prea mare, pentru a nu îngreuna procesul decizional prin dreptul de veto. 

Luarea deciziile în mod transparent poate să creeze un disconfort în organizațiile care sunt obișnuite cu un set de relații mai degrabă familiare între angajații cu vechime și eșalonul de conducere. 

Organizaţiile foarte performante iau decizii bune în mod rapid. Unele dintre caracteristicile pe care le prezintă sunt:

• Pentru chestiuni complexe care necesită decizii rapide, combinaţia potrivită de control şi de libertate de creaţie este cheia succesului durabil.
• Ambiguitatea este duşmanul.
• Scopul este de a acţiona.
• Viteza şi adaptabilitatea fac diferenţa pe piaţă.
• Rolurile decizionale păcălesc organigrama.
• O organizaţie bine aliniată consolidează rolurile şi responsabilităţile.
• Practica domină teoria.

Acestea fiind spuse, un plan de comunicare trebuie să se împletească armonios cu tehnica RAPID.

1 Conceptul a apărut prima dată într-un articol intitulat “Who has the D? How clear decision roles enhance organizational performance”, apărut în Ianuarie 2006 în Harvard Business Review.
2 Una dintre cele mai prestigioase firme de consultanţă din lume, cu peste 5.500 de angajaţi în 31 de ţări.

 

Un articol de Ștefan Bădescu

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2021 on-line? Te confrunți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect online PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.) 16, 17, 23, 24 Mai 2024. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Online Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 25 - 26 Aprilie 2024.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2019 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Facebook.

Despre Accedio

În cei peste 20 ani decând sc Emcer Consult srl a luat ființă (2002), au urmat cursurile noastre de Management de Proiect (cursuri acreditate ANC), dar și de alte discipline ce au legătură cu proiectele, peste 2500 de participanți. Din 2012, societatea se prezintă sub marca înregistrată Accedio și este foarte cunoscută în mediul de afaceri din România.

Portofoliul nostru de clienți este vast, nu vom îșirui aici toate companiile care ne-au contractat pentru cursul de Management de Proiect, sau pentru alte servicii de consultanță managerială. Portofoliul nostru de clienți este vizibil online aici.

Positive SSL

teambuilding echipa pozitiva

accedio training logo

Cursuri din 2002

Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, EMAG, Vodafone, BCR, Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate