Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.

Public Speaking cu Emoții

Emoțiile prezentării: lecția lui Churchill

Mulți oameni dau vina pe emoții atunci cand trebuie să facă o prezentare sau să vorbească în public. Dar emoțiile pot avea un efect foarte benefic pentru performanțele unui prezentator și poate face diferența dintre o prezentare mediocră și una de neuitat.

Se spune despre Winston Churchill că era un orator excepțional, dar avea emoții.
Brooke Knapp, pilot de încercare femeie, a spus că există două feluri de oameni ”cei care se tem și cei care se tem dar merg mai departe”. 
Mă gândesc mereu la gluma ei când mă încearcă vreo emoție.

Cum simțim emoțiile

Oricine a avut de vorbit într-un grup mai larg de oameni, a avut de-a face cu emoțiile, acei fluturași care se mișcă anarhic prin stomac sau acel nod în gât care subțiază vocea într-un mod atât de caraghios. Sigur că există și indivizi care nu simt așa ceva și care vorbesc în fața mulțimilor ca și când ar face asta din copilărie. Și de cele mai multe ori chiar este așa.

Dar să revenim la cei cu emoții. Cercetătorii au descoperit că pentru majoritatea oamenilor a vorbi în public generează o teamă vecină cu teama de moarte. Unii au spus că preferă o intervenție dentară fără anestezie în locul vorbirii în public. Cum se poate scăpa de asemenea emoții? Ei bine, există un singur răspuns: nu se poate scăpa!


Emoțiile și energia

Sfatul meu este să vă agățați de aceste emoții cu încredere pentru că ele sunt cele care asigură o prezentare mai mult decât bună. Talentul stă în felul în care le transformați în energie și pasiune în plăcerea de a fi acolo și entuziasmul de a face acel lucru.

Pasiune și entuziasm

Cu toții am întâlnit oameni pasionați și entuziasmați – actori, cântăreți - și ne-a rămas în minte felul în care ei se bucură de ceea ce fac. Toți spun că au emoții, chiar și după ani și ani de practică, pentru că emoțiile reprezintă stadiul cel mai important al succesului. Acea nervozitate din stomac este de fapt un mod natural prin care corpul se pregătește pentru o anumită acțiune, cu fiecare fibră și fiecare celulă, și îi dă vigoarea necesară unei acțiuni menținută la cote înalte pentru un timp îndelungat.

Luați emoțiile și energia și convertiți-le în putere: puterea de a privi audiența drept în ochi, puterea de a face pauze după cuvintele importante, puterea de a menține corpul drept și semeț, puterea de a controla mișcările și de a le armoniza cu cuvintele. 


Importanța pregătirii

Există însă și câteva sfaturi practice pe care vreau să vi le împărtășesc: 
Cea mai îndreptățită temere apare atunci când știți că nu v-ați pregătit suficient.

  • Rezervați-vă destul timp pentru pregătirea prezentării
  • Odată finalizată prezentarea, verificați dacă ați atins toate punctele/cerințele
  • Lăsați prezentarea deoparte pentru o zi, pentru a-i putea vedea deficiențele cu un ochi proaspăt
  • Dacă este prima dată, recitați prezentarea cu voce tare în fața unei oglinzi
  • Niciodată nu repetați de mai mult de trei ori – începe să devină obositor și vă pierdeți entuziasmul

Nu vă garantez că o să iasă o prezentare de excepție dar vă asigur că aceste sfaturi sunt folositoare. 


Să învățăm de la marii oratori

Ah, Churchill …


În 1908, tânărul Winston s-a ridicat să țină o cuvântare dar s-a bâlbâit atât de tare încât colegii nu s-au putut abține și au început să-i facă semne tușind, suflându-și nasul zgomotos sau lăsând să cadă stilourile pe parchet. Umilit, și-a jurat că întotdeauna își va pregăti cuvântările cu mare atenție. Deși este considerat un mare orator iar propozițiile sale memorabile sunt adesea citate, toate cuvântările au fost pregătite meticulos și repetate cel puțin o dată înainte. De fiecare dată avea emoții dar le transforma în pasiune și astfel a reușit să transmită cele mai convingătoare mesaje.

 

Un articol de Emilia Cernăianu

 

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2021 on-line? Te confrunți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect online PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.) 16, 17, 23, 24 Mai 2024. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Online Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 25 - 26 Aprilie 2024.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2019 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Facebook.

Despre Accedio

În cei peste 20 ani decând sc Emcer Consult srl a luat ființă (2002), au urmat cursurile noastre de Management de Proiect (cursuri acreditate ANC), dar și de alte discipline ce au legătură cu proiectele, peste 2500 de participanți. Din 2012, societatea se prezintă sub marca înregistrată Accedio și este foarte cunoscută în mediul de afaceri din România.

Portofoliul nostru de clienți este vast, nu vom îșirui aici toate companiile care ne-au contractat pentru cursul de Management de Proiect, sau pentru alte servicii de consultanță managerială. Portofoliul nostru de clienți este vizibil online aici.

Positive SSL

teambuilding echipa pozitiva

accedio training logo

Cursuri din 2002

Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, EMAG, Vodafone, BCR, Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate