Să facem lucruile pe rând! Nu va fi ușor.

Trăim într-o lume hiper conectată care încurajează multi taskingul. 
În descrierea multor joburi se cere capacitatea de a face mai multe lucuri de odată.
Ne-am obișnuit așa, iar dacă mai adăugăm și hoții de timp, cum ar fi diferitele știri, aplicații mobile sau chiar rețelele sociale, constatăm că ne-am cam dezobișnuit să facem un singur lucru odată. Ne pierdem interesul rapid, și întrerupem activitatea, sărind la alta, ca mai apoi să revenim.
În realitatea nu facem multi tasking, ci task switching.

Însă acest obicei e un mare consumator de timp, pentru că va trebui să ne reamintim unde am rămas. Este și periculos, pentru că putem uita lucuri esențiale din sarcina respectivă.

Sărim de la una la alta, ceea ce ne forțează creierul să comute ideile, conceptele și procesele.

E ca și cum am citi 3 cărți în același timp. Terminăm un capitol, sau uneori chiar un singur paragraf, și ridicăm următoarea carte. Trebuie astfel să ne reamintim unde am rămas, și care era firul poveștii.
Recunosc că am făcut așa câțiva ani, însă după ce am realizat că pierd prea multe detalii, am ajuns să citesc numai două cărți în același timp, și le schimb după câteva seri.
Aleg două domenii diferite, și le citesc în funcție de starea de spirit pe care o am.


Cât timp le ia oamenilor să revină la sarcina anterioară?
Studiile doamnei Gloria Mark, profesor al departamentului de informatică al Universității din California, ne arată că 82% din munca întreruptă este reluată în aceeași zi. Dar, partea proastă este că e nevoie în medie de 23 de minute și 15 secunde pentru a relua activitatea pe care am început-o.

Care este costul psihologic ale acestor întreruperi?

Cercetătorii au descoperit că stresul crește semnificativ în astfel de situații. Au făcut următorul experiment, dând sarcini oamenilor pentru activitățile de birou: aceștia au trebuit să răspundă unui set de e-mailuri. În prima condiție, aceștia au fost lăsați să lucreze neîntrerupt. În cealaltă condiție, oamenii au fost întrerupți cu telefoane și mesaje.
Experimentul a folosit o scală pentru măsurarea volumului de muncă și al stresului.
S-a constatat un nivel semnificati mai mare al stresului, al frustrării, al efortului mental, acolo unde oamenii au fost întrerupți din munca lor. Deci, acesta este costul întreruperilor.

Concentrându-ne doar pe o singură sarcină la un moment dat, ne permite să fim mai productivi. Să ne gândim la liniile de producție și asamblare. Atunci când fiecare persoană se concentrează pe o singură sarcină, produsul poate fi asamblat mai rapid. În celălalt caz, dacă fiecare persoană trebuie să schimbe sarcinile în mod repetat pentru a asambla un produs întreg, timpul total va fi mai mare.
În 1913, Henry Ford instalează prima linie de asamblare în mișcare pentru producția de masă a unui întreg automobil. Inovația lui a redus timpul de construcție al unei mașni de la mai mult de 12 ore, până la două ore și 30 de minute.

Însă în ziua de azi nu e ușor să poți rămâne concentrat doar pe un task.
Întreruperile datorate telefoanelor, e-mailurilor și mesajelor, dar și curiozitatea de deschidere a mai multor tab-uri din browser pentru a vedea ce mai e nou, sau ce au mai postat prietenii, sunt greu de gestionat.

Iată câteva sfaturi:

1. Încearcă tehnica Pomodoro
Principiul de bază al acestei tehnici este să rămâi concentrat asupra unei activități timp de 25 de minute. Înlătură orice ți-ar putea distrage concentrarea. Ia-ti o pauză de 5-10 minute, până la următorul calup de 25 de minute. Cronometrează-te, obișnuiește-te să te uiți la ceas și să îți organizezi riguros timpul. Te poți folosi și de aplicații, multe sunt gratuite.

2. Ia deciziile mai rapid
Se spune că mai rea decât o decizie proastă, este indecizia. Așa că nu mai amâna răspunsul la un e-mail odată ce l-ai deschis. Vei pierde timp așa și a doua oară când va trebui să îl recitești, plus că nu vei avea mintea limpede complet când vei trece la următorul.

3. Ține doar un tab deschis în browser
Știu, e greu, și eu încă mai lucrez la asta, dar ideea e să te obișnuiești să salvezi în bookmark, în foldere separate celelalte taburi. Nu-ți fie frică să închizi toate taburile, există combinații de taste scurte, care redeschid browserul cu toate paginile pe care le-ai închis. Un exemplu este Ctrl+Shift+T.

4. Grupează activitățile
Dimineața citește și răspunde la fiecare e-mail, apoi apucă-te de telefone, apoi de browsing.
E doar un exemplu, tu știi mai bine ce ai de făcut, însă ideea este să grupezi sarcinile în blocuri compacte, tocmai pentru a evita distragerea atenției.

Cel mai greu însă va fi însă eliminarea hoților de timp. Fă-ți o listă, și începe să tai din ei, la modul practic. Te vei bucura de mai mult timp pentru tine.

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2016 și on-line? Te confruncți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.), 11, 12, 13, 14 Februarie 2019. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Ultimele două locuri la Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 25 - 26 Ianuarie 2019. Locul de desfăşurare: str. Mendeleev 7-15, Piaţa Amzei.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2018 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook și Google +

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Google + și pe Facebook.

Positive SSL

Daniel Buleu

Daniel Buleu

Daniel Buleu Senior Program Director Ness Digital Engineering "Meritã un 10+. Mi-a fãcut plãcere sã învãțãm și sã lucrãm împreunã și sper sã ne reîntîlnim! Un curs util pentru orice manager de proiect."  

Bogdan Sandu

Bogdan Sandu

Bogdan Sandu Inginer Proiectant Prointec "Un curs bun, interesant, logic. Te invata sa duci logica pana la capat, sa te ordonezi mai bine. Au fost 4 zile pline, dar frumoase."

Alina Vișan

Alina Vișan

Alina Vișan Project Manager Corporate Fleet Management OMV Petrom "Mi-a plăcut acest training datoritã bunei îmbinări a situațiilor reale cu cele teoretice. Earn Value Method a fost cea mai bună sesiune."

Cristi Scarlat

Cristi Scarlat

Cristi Scarlat Logistics Manager Intersnack România (Chio Chips) "Toate sesiunile au fost valoroase, însã cel mai mult acest curs m-a ajutat sã în?eleg principiile planificãrii unui proiect."

Claudiu Șerban

Claudiu Șerban

Claudiu Șerban Business Development Manager Coril "Informațiile primite mi-au adus un real plus de cunoaștere. Recomand acest training."

Corina Matei

Corina Matei

Corina Matei Redactor Burda "Un curs de project management foarte bine sintetizat. Îl recomand oricui, este plin de studii de caz, din diferite proiecte."

George Costan

George Costan

George Costan IT Manager CEVA Logistics "Am avut ocazia sã întâlnesc oameni minunați care chiar sunt interesați de Project Management"

Andrei Uncu

Andrei Uncu

Andrei Uncu Event Marketing PR Farmacia Familiei "Din fiecare sesiune a cursului de Managementul Proiectelor am luat câte ceva valoros. Am înțeles și cã managerul trebuie sã aibã multã rãbdare, pentru cã lucreazã cu echipa."

Bujor Stoicovici

Bujor Stoicovici

Bujor Stoicovici Inginer Consis Proiect "Mi-a plãcut cursul. N-a fost plictisitor, ba din contră, ne-am și distrat pe alocuri. M-a ajutat să înțeleg mai bine curbele S în rapoartele de monitorizare."

Anamaria Avornicului

Anamaria Avornicului

Anamaria Avornicului Expert financiar bancar BCR "Cursul de formator mi-a dat șansa sã învăț sã-mi stăpânesc emoțiile și să pot transmite informațiile într-un mod cât mai plăcut pentru auditoriu."

« »

accedio training logo
Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, emag, Vodafone, BCR, Ifantis, Stabilus, Tymbark, Consis Proiect. Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate

Abonare Newsletter

Îţi vom trimite articole cu bune practici din mediul de business organizațional, dar şi informații legate de cursurile Accedio.
I agree with the Conditii de Utilizare

Contact Accedio

Email: office[at]accedio.ro
Telefon: 0758.888.542 / Fax: 031.810.54.67

harta mendeleev