Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.

Instrument de Management de Proiect, folosit încă din anii 1910, actual și acum la mai bine de 100 de ani de când domnul Henry Gantt l-a inventat.
Diagrama a fost utilizată ca tehnică de Management de Proiect în primul război mondial de către armata U.S.
Diagrama Gantt (Gantt Chart), mai este cunoscută și sub denumirea de Bar Chart.

În esență, este un calendar al activităților ce urmează să fie implementate într-un proiect, iar aceste activități se colorează cu o bară continuă, activitate cu activitate.

Marele avantaj al acestei diagrame este că oferă o imagine de ansamblu a suprapunerii activităților (aglomerării din proiect).

 

Gantt Chart

Prin colorare, această diagramă mai oferă o informație, foarte importantă, anume cine este responsabil pentru fiecare dintre activități.

În prezent, orice soft de Management de Proiect are posibilitatea afișării unei diagrame Gantt.
Cele mai cunoscute softuri sunt Primavera (Oracle) și Microsoft Project. Ambele însă costă.
Există și versiuni gratuite, dar nu sunt extraordinare.
Dintre cele gratuite, Project Libre merită atenția.

Și mai multă informație se poate obține dintr-o astfel de diagramă, dacă se urmărește progresul înregistrat în implementarea proiectului.
Spre exemplu, să presupunem că am fi construit diagrama de mai sus, fără să umplem de culoare fiecare bară orizontală, ci doar colorându-i conturul.
Apoi, pe măsură ce am fi avansat cu activitatea am umple-o de culoare.
Spre exemplu, dacă ne uităm la activitatea mutare mobilă, după ce am mutat o parte din mobilă, putem hașura procentul realizat.

Mai departe, putem să legăm activitățile cu linii subțiri, pentru a evidenția relațiile de dependență dintre ele.

 

grafic gantt

 

În diagrama de mai sus, activitățile sunt colorate în două culori, repsectiv în roșu și albastru.
Activitățile cu roșu sunt critice, adică orice întârziere a lor, atrage automat întârzierea întregului proiect.
Activitățile cu albastru nu sunt critice, ele putând să întârzie într-o anumită marjă de timp (total float sau total slack), fără să întârzie proiectul.
Tehnica drumului critic în Managementul Proiectelor a fost introdusă de către marina din Statele Unite, prin anii ‘50.
Mai multe despre Drumul Critic (Critical Path Method) aici.

Barele cu negru, care încep și se termină cu o mini paranteză, reprezintă o sumarizare de task-uri (activități). Se folosește atunci când sinteza vizuală nu poate cuprinde un proiect cu zeci, sute, sau chiar mii de activități. Se numesc chiar așa: summary task.

O altă notare întâlnită în graficul Gantt este rombul. Se vâd în graficul de mai sus 3 astfel de romburi.
Se numesc milestones (borne kilometrice, sau jaloane), iar rolul lor este de a oferi repere în monitorizarea proiectului.
Mai exact, la aceste romburi (milestones), au fost planificate ședințele. În acel moment se va compara progresul proiectului cu planul inițial.
Ședințele sunt foarte importante în orice proiect, însă sunt mari mâncătoare de timp.
Acestea e bine să fie planificate în funcție de activitățile critice, la intervale de timp bine gândite.
Mai multe despre ședințele eficiente aici.

Pe scurt, Diagrama Gantt este un instrument de Management de Proiect, foarte util pentru a transmite vizual tuturor actorilor implicați (stakeholders) planificarea și evoluția proiectului.
Are și câteva minusuri, pe care un Manager de Proiect le poate desluși însă cu ajutorul altor intrumente (cash-flow, levelling, activity on node, etc.).

 

un articol de Ștefan Bădescu

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2021 on-line? Te confrunți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect online PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.) 16, 17, 23, 24 Mai 2024. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Online Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 25 - 26 Aprilie 2024.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2019 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Facebook.

Despre Accedio

În cei peste 20 ani decând sc Emcer Consult srl a luat ființă (2002), au urmat cursurile noastre de Management de Proiect (cursuri acreditate ANC), dar și de alte discipline ce au legătură cu proiectele, peste 2500 de participanți. Din 2012, societatea se prezintă sub marca înregistrată Accedio și este foarte cunoscută în mediul de afaceri din România.

Portofoliul nostru de clienți este vast, nu vom îșirui aici toate companiile care ne-au contractat pentru cursul de Management de Proiect, sau pentru alte servicii de consultanță managerială. Portofoliul nostru de clienți este vizibil online aici.

Positive SSL

teambuilding echipa pozitiva

accedio training logo

Cursuri din 2002

Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, EMAG, Vodafone, BCR, Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate