Instrument de Management de Proiect, folosit încă din anii 1910, actual și acum la mai bine de 100 de ani de când domnul Henry Gantt l-a inventat.
Diagrama a fost utilizată ca tehnică de Management de Proiect în primul război mondial de către armata U.S.
Diagrama Gantt (Gantt Chart), mai este cunoscută și sub denumirea de Bar Chart.

În esență, este un calendar al activităților ce urmează să fie implementate într-un proiect, iar aceste activități se colorează cu o bară continuă, activitate cu activitate.

Marele avantaj al acestei diagrame este că oferă o imagine de ansamblu a suprapunerii activităților (aglomerării din proiect).

 

Gantt Chart

Prin colorare, această diagramă mai oferă o informație, foarte importantă, anume cine este responsabil pentru fiecare dintre activități.

În prezent, orice soft de Management de Proiect are posibilitatea afișării unei diagrame Gantt.
Cele mai cunoscute softuri sunt Primavera (Oracle) și Microsoft Project. Ambele însă costă.
Există și versiuni gratuite, dar nu sunt extraordinare.
Dintre cele gratuite, Project Libre merită atenția.

Și mai multă informație se poate obține dintr-o astfel de diagramă, dacă se urmărește progresul înregistrat în implementarea proiectului.
Spre exemplu, să presupunem că am fi construit diagrama de mai sus, fără să umplem de culoare fiecare bară orizontală, ci doar colorându-i conturul.
Apoi, pe măsură ce am fi avansat cu activitatea am umple-o de culoare.
Spre exemplu, dacă ne uităm la activitatea mutare mobilă, după ce am mutat o parte din mobilă, putem hașura procentul realizat.

Mai departe, putem să legăm activitățile cu linii subțiri, pentru a evidenția relațiile de dependență dintre ele.

 

grafic gantt

 

În diagrama de mai sus, activitățile sunt colorate în două culori, repsectiv în roșu și albastru.
Activitățile cu roșu sunt critice, adică orice întârziere a lor, atrage automat întârzierea întregului proiect.
Activitățile cu albastru nu sunt critice, ele putând să întârzie într-o anumită marjă de timp (total float sau total slack), fără să întârzie proiectul.
Tehnica drumului critic în Managementul Proiectelor a fost introdusă de către marina din Statele Unite, prin anii ‘50.
Mai multe despre Drumul Critic (Critical Path Method) aici.

Barele cu negru, care încep și se termină cu o mini paranteză, reprezintă o sumarizare de task-uri (activități). Se folosește atunci când sinteza vizuală nu poate cuprinde un proiect cu zeci, sute, sau chiar mii de activități. Se numesc chiar așa: summary task.

O altă notare întâlnită în graficul Gantt este rombul. Se vâd în graficul de mai sus 3 astfel de romburi.
Se numesc milestones (borne kilometrice, sau jaloane), iar rolul lor este de a oferi repere în monitorizarea proiectului.
Mai exact, la aceste romburi (milestones), au fost planificate ședințele. În acel moment se va compara progresul proiectului cu planul inițial.
Ședințele sunt foarte importante în orice proiect, însă sunt mari mâncătoare de timp.
Acestea e bine să fie planificate în funcție de activitățile critice, la intervale de timp bine gândite.
Mai multe despre ședințele eficiente aici.

Pe scurt, Diagrama Gantt este un instrument de Management de Proiect, foarte util pentru a transmite vizual tuturor actorilor implicați (stakeholders) planificarea și evoluția proiectului.
Are și câteva minusuri, pe care un Manager de Proiect le poate desluși însă cu ajutorul altor intrumente (cash-flow, levelling, activity on node, etc.).

 

un articol de Ștefan Bădescu

Știai că poți urma cursul de Microsoft Project 2016 și on-line? Te confruncți cu probleme în proiectul tău? Trainerii noștri te vor ajuta și vor lucra alături de tine prin platforma on-line direct pe proiectul tău. On-line vei putea lucra exact ceea ce te interesează, în sesiuni de lucru 1 la 1 cu trainerul, iar programul îl faci tu!

Înscrieri

Best training of the year, Manager de Proiect PMBOK (Project Management Body of Knowledge), 35 contact hours pentru certificarea internațională PMP (Project Management Professional) de la PMI.org (Project Management Institute U.S.A.), 10 - 13 Decembrie 2018. Închidem grupa la 10 participanţi.
Detalii: Curs Management de Proiect, PMP prep

Ultimele două locuri la Curs Managementul și Gestiunea Stocurilor 9 - 10 Noiembrie 2018. Locul de desfăşurare: str. Mendeleev 7-15, Piaţa Amzei.

La Accedio, venim cu exemple concrete, întâlnite în proiecte, în România sau la colegii din Europa. Cursurile se desfășoară natural și încurajăm dialogul constructiv și inovarea în studiile de caz.

Fedback de la cursurile anterioare.

Newsletter

Vei fii la curent cu bunele practici de management şi cu ultimele oferte la cursuri. Ce este Balanced Scorecard, Diagrama Ishikawa, Managementul Timpului, Drumul Critic, Cum planifici cu ajutorul SWOT, SMART, Gantt, Tehnici de Inovare și de Stimulare a Creativității, Managementul Schimbării, Agile Management, etc.

Susținem cauzele sociale. În 2018 am susținut cursuri pentru elevii de gimnaziu din 3 școli cu prilejul evenimentului "Săptămâna Altfel". Citeşte în continuare

Ne vedem pe Facebook și Google +

Întâlnește trainerii şi consultanţii Accedio. Vezi impresiile celor care au fost la cursuri. Concursuri constând în locuri la curs. Umrărește promoțiile noastre, dar și locuri gratuite la evenimente, pe rețelele sociale.

Imagini și testimoniale de la cursuri pe Google + și pe Facebook.

Positive SSL

Daniel Buleu

Daniel Buleu

Daniel Buleu Senior Program Director Ness Digital Engineering "Meritã un 10+. Mi-a fãcut plãcere sã învãțãm și sã lucrãm împreunã și sper sã ne reîntîlnim! Un curs util pentru orice manager de proiect."  

Bogdan Sandu

Bogdan Sandu

Bogdan Sandu Inginer Proiectant Prointec "Un curs bun, interesant, logic. Te invata sa duci logica pana la capat, sa te ordonezi mai bine. Au fost 4 zile pline, dar frumoase."

Alina Vișan

Alina Vișan

Alina Vișan Project Manager Corporate Fleet Management OMV Petrom "Mi-a plăcut acest training datoritã bunei îmbinări a situațiilor reale cu cele teoretice. Earn Value Method a fost cea mai bună sesiune."

Cristi Scarlat

Cristi Scarlat

Cristi Scarlat Logistics Manager Intersnack România (Chio Chips) "Toate sesiunile au fost valoroase, însã cel mai mult acest curs m-a ajutat sã în?eleg principiile planificãrii unui proiect."

Claudiu Șerban

Claudiu Șerban

Claudiu Șerban Business Development Manager Coril "Informațiile primite mi-au adus un real plus de cunoaștere. Recomand acest training."

Corina Matei

Corina Matei

Corina Matei Redactor Burda "Un curs de project management foarte bine sintetizat. Îl recomand oricui, este plin de studii de caz, din diferite proiecte."

George Costan

George Costan

George Costan IT Manager CEVA Logistics "Am avut ocazia sã întâlnesc oameni minunați care chiar sunt interesați de Project Management"

Andrei Uncu

Andrei Uncu

Andrei Uncu Event Marketing PR Farmacia Familiei "Din fiecare sesiune a cursului de Managementul Proiectelor am luat câte ceva valoros. Am înțeles și cã managerul trebuie sã aibã multã rãbdare, pentru cã lucreazã cu echipa."

Bujor Stoicovici

Bujor Stoicovici

Bujor Stoicovici Inginer Consis Proiect "Mi-a plãcut cursul. N-a fost plictisitor, ba din contră, ne-am și distrat pe alocuri. M-a ajutat să înțeleg mai bine curbele S în rapoartele de monitorizare."

Anamaria Avornicului

Anamaria Avornicului

Anamaria Avornicului Expert financiar bancar BCR "Cursul de formator mi-a dat șansa sã învăț sã-mi stăpânesc emoțiile și să pot transmite informațiile într-un mod cât mai plăcut pentru auditoriu."

« »

accedio training logo
Oferim servicii de consultanță în management, training și teambuilding. Încă din 2002 Accedio livrează cursuri open dar este și un partener în managementul schimbării pentru companii de renume cum ar fi: Adobe, Intersnack, Fresh Air, Kirchhoff Automotive, Embarcadero Software, Active Step, emag, Vodafone, BCR, Ifantis, Stabilus, Tymbark, Consis Proiect. Despre...

Termeni si Conditii | Politica Confidentialitate

Abonare Newsletter

Îţi vom trimite articole cu bune practici din mediul de business organizațional, dar şi informații legate de cursurile Accedio.
I agree with the Conditii de Utilizare

Contact Accedio

Email: office[at]accedio.ro
Telefon: 0758.888.542 / Fax: 031.810.54.67

harta mendeleev